Pussellim

När man har lagt ett fint pussel kan man självklart sedan få lust att njuta av att se det färdiga motivet lite längre. Det kan man göra genom att limma pusslet och därmed göra det redo för upphängning på väggen. Hos Boardgamer finner du ett stort utbud av lim till pussel som hjälper dig på vägen.

Hur limmar jag ett pussel?
Pussel kan limmas ihop med olika produkter. Vissa pusseltillverkare, såsom till exempel Educa, skickar med ett litet brev där innehållet ska blandas med vatten. Det färdiga limmet ska ha ungefär samma konsistens som tapetklister och sedan fördelas ut på pusslet.

Det finns också ark med lim på den ena sidan, vilka närmast liknar breda tejpbitar. Dessa ska sättas fast på pusslet och på så sätt limmas det ihop. Slutligen finns det flytande pussellim från flera av de kända pusseltillverkarna, vilka är färdigblandade och redo att användas. Innan du limmar ditt pussel ska du se till att bitarna sitter ordentligt ihop. Ett bra tips är att rulla en kavel över pusslet.

Det är också en god idé att lägga en bit plast eller liknande under pusslet för att skydda bordet. Det flytande limmet ska fördelas rikligt över hela pusslet. Till vissa lim medföljer en liten spatel för att fördela ut limmet men annars kan du använda ditt körkort eller liknande. Se till att limmet kommer ned mellan bitarna och var också noga med att fördela ut limmet på sidorna. Det är en god idé att limma både framsidan och baksidan, speciellt när det gäller större pussel.

Hur hänger jag upp ett pussel?

Läs om flera möjligheter att hänga upp ditt pussel - klicka här
Upphängning av pussel kan ske genom att man tar det färdiglimmade pusslet och spikar upp det direkt på väggen.

Man kan också välja att leta fram en ram till pusslet. Ramar finns i många storlekar och utformningar. Boardgamer säljer inte ramar, men till de vanligaste storlekarna av pussel kan man ofta hitta ett stort sortiment i inredningsbutiker, möbelaffärer och bygghandeln.

Vid inramning av pussel är det viktigt att tänka på att det bör finnas en viss marginal mellan storleken på ramen och det färdiga pusslet. Vänligen uppmärksamma att de mått för ett färdigt pussel, som tillverkaren anger på asken, är vägledande.

 

Hur hänger jag upp ett stort pussel?
Det krävs ofta lite mer jobb för att hänga upp ett riktigt stort pussel.

Läs om upphängning av stora pussel - klicka här
För de riktigt stora pusslen är det svårare att hitta ramar, så det kan krävas ett gör-det-själv-projekt med att sätta ihop sin egen ram för pussel. En av Boardgamers kunder, som har genomfört projektet ett par gånger, meddelade för en tid sedan detta recept på att rama in pussel:

Gör en ram och ett bakstycke på pusslets mått (plus 5 mm som marginal eftersom måtten angivna av tillverkaren inte alltid är exakta).

Du kan antingen köpa material i bygghandeln eller gå till en snickare eller hantverkare för hjälp.

Du klär bakstycket med bakplåtspapper och lägger sedan pusslet på bakstycket. När pusslet är klart ska du knuffa det mot mitten så att bitarna sitter ordentligt ihop. Fördela vid behov så att utrymmet runt pusslet blir jämnt.

Därefter ska pusslet limmas.

När det är torrt kommer det roliga: Vänd pusslet och ta bort bakplåtspappret.

Om du har en ram med frontglas eller plexiglas, så sätter du ihop ramen runt pusslet och hänger upp det. Boardgamer rekommenderar dock plexiglas eftersom det är enklare att hålla rent.

Om du har en ram utan glas behöver du lägga ett lager lim också på baksidan, eftersom pusslet annars kommer att falla sönder över tid.

Du kan nu hänga upp ditt pussel.

Om du vill se lite bilder kan youtube.com rekommenderas. Det finns där några fina videoklipp av hur man gör - dock på engelska, men de är enkla att följa.

Ett bra exempel är denna: https://www.youtube.com/watch?v=VY3RDMHZbAo