Ticket to Ride brädspel

Ticket to Ride är en av de största brädspelssuccéerna någonsin och det har faktiskt sålts mer än fyra miljoner exemplar av spelet. Det finns fem olika grundspel, åtskilliga extra kortpaket och en handfull andra expansioner, och spelet är också otroligt populärt i mobilversionen.

Men, hur börjar man? Vilka utgåvor är bäst? Svaret beror på vem man är - och hur många spelare man är - samt om man vill ha något extra utöver grundmekaniken.

Vad går Ticket to Ride ut på?
Lite förenklat handlar Ticket to Ride om att förbinda städer och/eller länder med tågrutter. Spelbrädet föreställer USA eller ett annat landområde där destinationerna är förbundna med järnvägar i olika färger och längder.

I varje runda får den aktiva spelaren göra en av tre saker:
- Dra två kort från de fem synliga eller från korthögen. Korten används för att placera tågvagnar mellan destinationer på brädet, och det ges poäng beroende på järnvägens längd.
- Placera tågvagnar genom att betala det korrekta antalet tågkort i rätt färg. Lokomotiv fungerar som jokrar.
- Dra nya biljetter. Dessa kort ger bonuspoäng om de två destinationerna som är avbildade på kortet förbinds med varandra. Om det misslyckas ger de i stället straffpoäng i avslutningen av spelet.

Så enkelt är spelet - men enkelt är verkligen inte detsamma som tråkigt!

Grundspel

För att spela ska man ha ett grundspel, eftersom det är genom detta man får alla de grundläggande sakerna såsom små plasttåg, tågkort med mera som är nödvändiga för att man ska kunna komma igång med spelet. Grundspelet kan spelas utan köp av expansionspaket.

Expansioner

Gemensamt för alla expansioner är att man behöver ha ett grundspel för att kunna spela med dem. USA- eller Europa-utgåvorna är klart bäst för detta syfte.

Specialutgåvor

Det finns också en rad specialutgåvor i Ticket to Ride-serien. Dessa är fristående spel som inte kan kombineras med varken grundspel eller expansionspaket.

Snabbspel

Förutom standardutgåvorna i Ticket to Ride-spelserien, som typiskt sett tar omkring en timme att spela när man lärt in reglerna, finns också några titlar i Ticket to Ride-familjen som kan spelas av 2-4 spelare och som tar under 20 minuter att spela. Spelbrädet i dessa utgåvor är väsentligt mindre och det är färre tågvagnar. Spelkänslan från de större Ticket to Ride-spelen är dock densamma.

Snabbspelsutgåvorna är fristående spel som inte kan kombineras med varken grundspel eller expansionspaket.